Υπέροχη μηλόπιτα χωρίς γλουτένη με κράμπλ

Υπέροχη μηλόπιτα χωρίς γλουτένη με κράμπλ.

Για 8 άτομα.

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 1/2 κούπα αλέυρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις  
  • 1/3 κούπας κορν-φλάουρ 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξανθανικό κόμμι 
  • 8 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γλ.βανίλια  

Για τη γέμιση μήλου

  • 7 μεσαίου μεγέθους μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια.
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. τριμμένη κανέλλα.
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3/4 cup αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 1/2 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κούπας βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια

Για το Κράμπλ

  • 3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3/4 cup αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 1/2 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κούπας βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια

Εκτέλεση:

Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το κορν-φλάουρ και το ξανθανικό κόμμι.

Προσθέτετε και τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό και τη βανίλια και ζυμώστε.

Βάζετε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε το ζύμωμα εκεί μέχρι να ομογενοποιηθεί κάλα.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και τυλίξτε σε μεμβράνη και βάλτε το ένα κομμάτι στο ψυγείο και το άλλο στην κατάψυξη.

Φτιάξτε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα μήλα με τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Αφήστε το στην άκρη να δέσουν τα υλικά.

Μετά από περίπου 20 λεπτά, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και φτιάξτε το μια μπάλα την οποία θα ανοίξετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη. Καλύψτε με τη ζύμη μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 22-23 εκατοστών και τρυπήστε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Φτιάξτε το κράμπλ. Σε μικρό μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο, ρίξτε μέσα το παγωμένο βούτυρο και με ένα πιρούνι δημιουργήστε κομματάκια ζύμης, κράμπλ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάστε τα μήλα πάνω στη γέμιση και ρίξτε από πάνω και το σιρόπι που έμεινε στο μπολ. Από πάνω αραδιάστε το κράμπλ να πάει παντού. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο τις άκρες της ζύμης επειδή καίγονται εύκολα και ψήστε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το κράμπλ και να βγάζει φουσκάλες η γέμιση.

Αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα πριν σερβίρετε.